A ragasztószalag története

A ragasztószalag egy papír, műanyag vagy szövet szalag, amely ragasztóanyaggal van bevonva az egyik oldalán vagy mindkét oldalán. A ragasztószalagot mindannyian használjuk a napi tevékenységünk során az irodában, iskolában, munkahelyen vagy a lakásban.

A ragasztószalag története

A ragasztószalag, ahogy ma ismerjük, egy sebész Dr. Horace Day találmánya volt 1845-ben. Ez egy primitív tapasz volt, amit a kötözések során rögzítésre használt. Azelőtt textilanyagokat használt különféle ragasztó anyagokkal átitatva.

Egy ragasztószalag több réteg

A ragasztószalag alaphordozó rétege a papír, polietilén, cellulóz-acetát vagy vinil. A hordozó külső felületén található bevonat biztosítja, hogy a ragasztószalag önmagához csekély mértékben tapadjon. Egyébként nem tudnánk használni. A ragasztóréteg alatt is van egy felületi bevonat a primer, ami a ragasztó megfelelő tapadását biztosítja a hordozó réteg felületére. Sokféle ragasztóanyagot használnak a gyártás során alacsony hőmérsékletre az oldószeres ragasztók váltak be, a legjobb tapadást a hot-melt ragasztókkal lehet elérni, a leggyakrabban a vízbázisú akril használatos a jó ár-érték aránynak köszönhetően.

A ragasztószalag felhasználása

Ragasztószalag jelentősen fejlődött a 172 éve feltalált ragasztószalaghoz viszonyítva. Ragasztószalagok számtalan méretben állnak rendelkezésre, de főleg a szabványos méretet használjuk, hogy illeszkedjen a különböző ragasztószalag adagolókba.

Forrás: wts.hu, 2017-01-31 13:53